Wat is de WSNP?
De WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) staat ook bekend als de wettelijke schuldsanering. WSNP is een regeling die particulieren en ondernemers een mogelijkheid biedt op een toekomst zonder schulden.
De regeling kan uitkomst bieden wanneer sprake is van problematische schulden. Dat zijn schulden die zo hoog zijn dat deze, zonder hulp zoals schuldhulpverlening, niet binnen 3 jaar (tot maximaal 5 jaar) zijn af te lossen.
De wettelijke schuldsaneringsregeling is een regeling om, door het ontvangen van een “schone lei”, na drie jaar (tot maximaal vijf jaar) schuldenvrij te zijn.
Na toekenning van de schone lei zijn de resterende schulden voor de schuldeisers niet langer opeisbaar. De dan nog openstaande schulden hoeven dan niet meer te worden betaald.
Wanneer wordt de WSNP toegepast?
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling begint met een verzoek aan de rechtbank. De rechtbank bekijkt vervolgens of aan alle vereisten is voldaan.
Vereisten
De vereisten voor toepassing zijn:
- de schuldenaar kan de schulden niet meer zelf betalen
- een voorafgaande schuldregeling via de gemeente (het minnelijk traject) is aantoonbaar mislukt of onmogelijk
- de schuldenaar is te goeder trouw ten aanzien van (het ontstaan en voortduren van) de schulden
- de schuldenaar houdt zich aan de verplichtingen in de wettelijke schuldsaneringsregeling
Op zoek naar advies?
Ik geef advies en bijstand aan cliënten in heel Nederland. Hebt u niet de mogelijkheid om naar Ede te komen voor een kennismaking? Dan kom ik gratis naar u toe.
- Jarenlange ervaring met WSNP
- Tevreden cliënten in heel Nederland
- Persoonlijke begeleiding tijdens het WSNP-proces
Verplichtingen WSNP
De WSNP brengt verschillende verplichtingen met zich mee.
1. Inspanningsverplichting
Tijdens de regeling zal de schuldenaar aannemelijk moeten maken dat hij zich maximaal inspant om zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers te sparen. Dit kan bijvoorbeeld door verhoging van inkomsten (extra werken) en verlaging van uitgaven (verhuizen naar goedkopere woning, auto weg doen, alimentatieverplichtingen nihilstellen).
De schuldenaar heeft natuurlijk inkomen nodig om van te leven. Dit wordt het 'vrij te laten bedrag' genoemd. Al het inkomen dat boven dit bedrag uitkomt, moet worden afgedragen aan de boedel en dus aan de schuldeisers. Ook vakantiegeld, een belastingteruggave, een (letsel)schadevergoeding of een erfenis moet worden afgedragen.
Voor inkomsten uit overwerk geldt dat daarvan 50% mag worden behouden.
2. Inlichtingenverplichting
De schuldenaar moet alle informatie waar de bewindvoerder om vraagt, doorgeven aan de bewindvoerder. Dat geldt ook voor informatie waarvan de schuldenaar zelf vermoedt (of moet vermoeden) dat deze belangrijk is voor een goede uitvoering van de regeling.
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om alle mogelijke wijzigingen in leef- en woonsituatie, en wijzigingen in inkomen en vermogen.
De schuldenaar is verplicht om antwoord te geven op de vragen van de bewindvoerder, maar ook uit eigen beweging de bewindvoerder pro-actief informeren. Eigen initiatief is dus belangrijk. De inlichtingenplicht hangt samen met de inspanningsverplichting.
3. Sollicitatieverplichting
De schuldenaar moet minimaal 36 uur per week werken. Als de schuldenaar niet 36 uur werkt, dan moet hij minimaal vier keer per maand solliciteren. Daarnaast moet de schuldenaar zich dan inschrijven bij UWV Werkbedrijf en diverse uitzendbureaus.
Wanneer sprake is van gebleken arbeidsongeschiktheid dan kan bij de rechter-commissaris om een ontheffing van de arbeidsplicht en sollicitatieplicht worden verzocht. De ontheffing van de arbeidsplicht of sollicitatieplicht gaat pas in als de rechter-commissaris daarover een beslissing heeft genomen. Om de mate van arbeidsongeschiktheid te kunnen vaststellen, is soms een arbeids-medische keuring noodzakelijk.
4. Geen nieuwe schulden
Gedurende de looptijd van de regeling mag de schuldenaar geen nieuwe schulden laten ontstaan.
5. Geen boedelachterstand
De schuldenaar moet maandelijks het correcte bedrag aan de boedel afdragen. Een achterstand hierin in niet toegestaan.
Rechter-commissaris en saneringsbewindvoerder
Wanneer de schuldsaneringsregeling door de rechtbank van toepassing wordt verklaard benoemt de rechtbank een rechter-commissaris en een saneringsbewindvoerder.
De saneringsbewindvoerder bewaakt, in het belang van de schuldeisers, de uitvoering en het verloop van de regeling. Ook brengt hij hierover elk half jaar een verslag uit aan de rechter-commissaris.
Het verslag aan de rechter-commissaris vermeldt of de verplichtingen die voortvloeien uit de wettelijke schuldsaneringsregeling wel of niet (voldoende) door de schuldenaar zijn nagekomen.
Wanneer kan de WSNP beëindigd worden?
De rechtbank kan besluiten om de schuldsaneringsregeling tussentijds te beëindigen. Ook kan de rechtbank besluiten om aan het einde van de looptijd geen schone lei te verlenen.
Schuldsanering tussentijds beëindigen kan alleen wanneer de schuldenaar:
- zich niet houdt aan de inlichtingenverplichting: door geen, onjuiste of onvolledige informatie aan de bewindvoerder te verstrekken of de informatie te laat aan de bewindvoerder te verstrekken
- nieuwe schulden laat ontstaan
- niet de juiste afdracht doet aan de boedel
- onvoldoende of onvolledig solliciteert
- schuldeisers benadeelt
Gevolgen tussentijdse beëindiging
Een (tussentijdse) beëindiging kan betekenen dat, indien na aftrek van de bewindvoerderskosten voldoende boedelsaldo resteert, de schuldsaneringsregeling zal worden omgezet in een faillissement en/of geen schone lei wordt verleend.
Dat betekent dat de schulden blijven bestaan. Schuldeisers kunnen weer aankloppen bij de schuldenaar en (opnieuw) beslagmaatregelen treffen.
Beëindiging met schone lei
Worden gedurende de looptijd van de regeling de verplichtingen van de wettelijke schuldsaneringsregeling wel op de juiste manier nagekomen, dan kan de schone lei worden verleend.
Het voor de schuldeisers gespaarde bedrag dat op de boedelrekening staat, wordt dan aan de schuldeisers uitgekeerd. De resterende schuld die na de uitdeling overblijft kan niet meer door de schuldeiser(s) worden gevorderd en hoeft niet meer te worden betaald.
Het restant van de schulden is, door toekenning van de schone lei, niet meer opeisbaar, waardoor de schuldenaar een schuldenvrije toekomst tegemoetgaat.
Zitting bij de rechtbank?
Heeft u een oproepbrief ontvangen voor een zitting bij de rechtbank vanwege een dreigende tussentijdse beëindiging van uw regeling of een beëindiging van de regeling zonder schone lei?
Neem dan direct contact op voor gespecialiseerde bijstand tijdens de zitting van de rechtbank. Hoe eerder u advies inschakelt, hoe beter u bent voorbereid op de zitting bij de rechtbank.
Bel of mail vandaag nog, want de termijn voor hoger beroep is slechts acht dagen na de uitspraak van de rechtbank.
BEL: 06 228 672 46
WHATSAPP: 06 228 672 46
MAIL: info@advocatenkantoorplaat.nl
Of laat uw gegevens achter, dan neem ik zo snel mogelijk contact op.