blog
Nihilstelling van alimentatie tijdens wettelijke schuldsaneringsregeling en minnelijk traject
Wat houdt wettelijke schuldsanering in? Wanneer iemand met een alimentatieplicht wordt toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP), kan de rechtbank gevraagd worden de alimentatieverplichting op nul te stellen. De rechtbank beoordeelt dit verzoek op basis van de feiten en omstandigheden die binnen de schuldsaneringsregeling zijn vastgesteld. Hierbij wordt berekend welk bedrag de schuldenaar aan de…
Lees meer »Verkorting termijn schuldsaneringsregeling na afdracht tijdens minnelijk traject: ingangsdatum WSNP mogelijk eerder dan uitspraakdatum
Eerder bespraken we de voorwaarden die gelden in het kader van een verzoek tot verkorting van de termijn van de wettelijke schuldsaneringsregeling. In deze blog wordt stilgestaan bij de vraag of verkorting van de termijn van de schuldsaneringsregeling mogelijk is wanneer voorafgaand aan de wettelijke schuldsaneringsregeling, tijdens de gemeentelijke schuldhulpregeling, al is afgedragen ten behoeve…
Lees meer »Inwerkingtreding wetswijziging WSNP al per 1 juli 2023: de belangrijkste wijzigingen
Op 7 februari van dit jaar is de wetswijziging WSNP aangenomen door de Eerste Kamer. De wetswijziging heeft onder meer tot gevolg dat een WSNP-traject straks in principe anderhalf jaar (in plaats van de huidige drie jaar) gaat duren. Deze termijn kan door de wijziging, naast de huidige gronden die de rechter reeds heeft, ook…
Lees meer »Het dwangakkoord: alles over het dwangakkoord en de WSNP
Aan een eventueel verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling gaat het minnelijk traject vooraf. Tijdens het minnelijk traject onderzoekt een schuldhulpverlener (bijvoorbeeld van de gemeente) of met alle schuldeisers een regeling kan worden getroffen om de schulden op te lossen. Wanneer alle schuldeisers daarmee akkoord zijn dan kunnen in drie jaren de schulden worden…
Lees meer »De hardheidsclausule (hhc) voor toegang tot de WSNP
De hardheidsclausule (hhc) kan ervoor zorgen dat een schuldenaar wiens schulden niet ter goeder trouw zijn ontstaan, toch wordt toegelaten tot de schuldsanering (de WSNP). Een schuldenaar die door gedragsverandering kan aantonen dat de aanleiding voor het ontstaan van de schulden onder controle is, kan een beroep doen op deze clausule. De rechter bepaalt of…
Lees meer »Is een schenking toegestaan om boedelachterstand in te lopen?
Als uitgangspunt in de WSNP geldt dat de schuldenaar zich dient te houden aan de uit de wettelijke schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen. Dat betekent onder meer dat de schuldenaar verplicht is om maandelijks zijn inkomsten, voor zover deze groter zijn dan het vastgestelde vrij te laten bedrag (vtlb), af te dragen aan de boedel. Als door…
Lees meer »Verbetering doorstroom naar de WSNP
De afgelopen jaren is gebleken dat de doorstroom vanuit het aan de WSNP voorafgaande minnelijk traject naar de wettelijke schuldsaneringsregeling zelf sterk te wensen over laat. De afgelopen jaren groeit het aantal mensen met problematische schulden, terwijl het aantal wettelijke schuldsanerings-regelingen de afgelopen jaren aanzienlijk is afgenomen. Voorstel wetswijzigingen WSNP Om de doorstroom naar…
Lees meer »Belastingdienst compenseert ook private schulden toeslagenaffaire
Overname schulden gedupeerden toeslagenaffaire, compensatie (€ 30.000,-) niet naar de boedel In een brief van 20 april 2021 aan de Tweede Kamer laat Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Financiën, weten dat de Belastingdienst alle private schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire compenseert, naast de kwijtschelding van publieke schulden. Na het eerdere besluit van de…
Lees meer »Beter(e) toegang tot de WSNP
Eind vorig jaar heeft het kabinet besloten maatregelen te nemen om mensen met problematische schulden sneller en beter te helpen. Schuldeisers krijgen een deadline om te reageren op een voorstel van een schuldhulpverlener om er in goed overleg uit te komen. Daarnaast wordt de drempel lager voor mensen met schulden om sneller (opnieuw) toegang te…
Lees meer »Zzp’er (blijven) tijdens de WSNP?
Wie wordt toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling is verplicht om, tenminste 36 uur per week, te werken: in loondienst. Wie geen baan heeft, of minder dan 36 uur per week werkt, is verplicht om maandelijks tenminste 4 keer te solliciteren, tenzij sprake is van arbeidsongeschiktheid. Toch is er een uitzondering mogelijk. Loondienst of sollicitatieplicht uitgangspunt…
Lees meer »