Nihilstelling van alimentatie tijdens wettelijke schuldsaneringsregeling en minnelijk traject

Nihilstelling van alimentatie tijdens wettelijke schuldsaneringsregeling en minnelijk traject

Wat houdt wettelijke schuldsanering in?

Wanneer iemand met een alimentatieplicht wordt toegelaten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP), kan de rechtbank gevraagd worden de alimentatieverplichting op nul te stellen.

De rechtbank beoordeelt dit verzoek op basis van de feiten en omstandigheden die binnen de schuldsaneringsregeling zijn vastgesteld. Hierbij wordt berekend welk bedrag de schuldenaar aan de boedel kan betalen, boven het zogenoemde vrij te laten bedrag. Alimentatieverplichtingen worden niet uit de boedel betaald, maar moeten worden voldaan uit het vrij te laten bedrag.

In de praktijk ligt dit bedrag onder het bijstandsniveau, wat betekent dat de schuldenaar meestal geen draagkracht heeft om alimentatie te betalen. Dit verandert als de rechter-commissaris het vrij te laten bedrag verhoogt.

Een ouder die kinderalimentatie moet betalen, wordt verwacht dat hij gebruik maakt van de mogelijkheid om dit bedrag te laten verhogen, vooral als er sprake is van een ‘klemmend tekort’ bij beide ouders om in de behoeften van de kinderen te voorzien.

Risico op nihilstelling van alimentatie

Wanneer de rechter-commissaris geen rekening houdt met de alimentatieverplichting en het vrij te laten bedrag niet verhoogt, is de kans groot dat een verzoek tot nihilstelling van alimentatie wordt toegewezen.

Nihilstelling van alimentatie in een minnelijk traject

Ook schuldenaars die een minnelijk schuldsaneringstraject doorlopen, kunnen de rechtbank om nihilstelling van alimentatie verzoeken. Hierbij is het echter niet de rechter-commissaris die beslist of er rekening wordt gehouden met een onderhoudsplicht in het vrij te laten bedrag, maar de bewindvoerder of kredietverstrekkende instantie.

In tegenstelling tot de wettelijke schuldsaneringsregeling, is er dus geen rechterlijke beslissing nodig. Dit betekent dat de alimentatierechter maatwerk moet leveren en alle schulden in overweging moet nemen.

De alimentatierechter bepaalt telkens met welke schuld wel of geen rekening wordt gehouden bij een verzoek tot nihilstelling van alimentatie door een schuldenaar in een minnelijk traject.

Desondanks beoordelen alimentatierechters van verschillende rechtbanken deze situaties vaak op dezelfde manier als bij de wettelijke schuldsaneringsregeling. Als de bewindvoerder of kredietverstrekker het vrij te laten bedrag niet verhoogt, betekent dit meestal dat een verzoek tot nihilstelling van alimentatie slaagt.

Advies en bijstand bij nihilstelling van alimentatie

Neem contact op met Christiaan Plaat voor advies en bijstand bij een verzoek tot nihilstelling van (kinder)alimentatie in het kader van schuldsanering. Hij kan namens u een verzoekschrift voor nihilstelling van (kinder)alimentatie indienen bij de rechtbank.